Cranberry Cut 1000G
Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, B, E, K), minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, mangan, żelazo), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, tanin i pektyn. Żurawina nie traci swoich właściwości podczas obróbki cieplnej, dlatego dla korzyści zdrowotnych można spożywać jej przetwory, które nie są tak kwaśne jak świeże owoce żurawiny. Żurawina doskonale sprawdza się w zapobieganiu nawrotom infekcji dróg moczowych. Kwasowość moczu prowadzi do eliminacji bakterii znajdujących się w pęcherzu. Ponadto kwasy zawarte w żurawinie zmniejszają przyleganie bakterii, dzięki czemu są one wydalane z moczem. Kwas zawarty w żurawinie jest skuteczny w zapobieganiu i leczeniu kamicy nerkowej. Suszona żurawina również zapobiega chorobom dziąseł i powstawaniu płytki nazębnej. Żurawina ma silne właściwości antyoksydacyjne.